Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Спорът за Атомната торта от 1946 г.Warner

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Спорът за Атомната торта от 1946 г.Warner
Коментари Харесай

Япония към Холивуд: Атомната бомба не е шега

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Спорът за Атомната торта от 1946 година

Warner Bros. се извини обществено за присъединяване си в акцията, подета от обществените медии - " Барбенхаймер ", която се одобри като засегнатост в потърпевшата от нуклеарни удари през Втората международна война Япония. " Warner Brothers съжалява за проявената безмилостност в обществените медии. Студиото сервира откровените си извинения ", се споделя в изказване, изпратено до профилираното издание Variety. Холивудското студио е продуцент на " Барби " - розовата половинка от кинофеномена, който господства афиша и обществените мрежи по света в последния месец. 

Колажът, който разгневи японците

Извинението на компанията-майка в Лос Анджелис идва като резултат от гражданско неодобрение в Япония, както и след необикновен акт на японското дистрибуторско звено на студиото. Ден по-рано Warner Bros. Japan разкритикува американските си сътрудници, че подхранват лудостта " Барбенхаймер ". " Считаме за извънредно непростимо, че формалният акаунт (в Туитър - б.р.) на кино лентата " Барби " реагира на постове в обществените медии от почитатели на " Барбенхаймер ", написаха оттова. " Приемаме обстановката доста серизно и молим управлението в Съединени американски щати да предприеме нужните дейности. Извиняваме се на всички наранени от тази поредност недомислени реакции. "


Разбира се, в тази работа Warner Bros. са измежду най-невинните. Изглежда че основното им нарушение е шерването в формалния Туитър профил на " Барби " на един от колажите, където Килиън Мърфи (в облика на Опенхаймер) носи на рамо куклата на Марго Роби - на фона на огнена детонация. " Това лято ще се запомни ", гласеше текстът към обявата, която към този момент е свалена. 

Недоволството на японците идва основно от кино лентата на Кристофър Нолан и Universal " Опенхаймер ", който споделя за физика, прочут като " бащата на атомната бомба ", и плана " Манхатън ". Заради противоположната тема и хармония, горещия зрителски интерес и общата премиерна дата (21 юли) двете конкурентни продукции се трансфораха в самобитен печеливш " тандем ". Стотици анонимни зевзеци от целия свят се упражниха в съчиняване на занимателни колажи и мемета, комбинирайки розовия пластмасов свят на куклата Барби със злокобните огнени фрагменти на атомната " гъба " и строгото, аскетично лице на Опенхаймер. 

В Страната на изгряващото слънце все по-голяма известност набира хаштагът #NoBarbenheimer (Не на Барбенхаймер). Потребители на обществените мрежи показват възмущението си, че най-голямата покруса в актуалната история на страната се трансформира в развлечение, а тематиката за атомните оръжия се тривиализира. За недоволството частично способства и режисьорското решение на Кристофър Нолан да не покаже директно заличаването, провокирано от двете нуклеарни бомби над Япония през август 1945 година Въпреки че филмът показва угризенията на Дж. Робърт Опенхаймер и дискутира дали те в последна сметка не са избавили повече животи и донесли десетилетия световен мир, тематиката остава сензитивна за японците. 

Регистрираните данни за броя на починалите са приблизителни, само че се допуска, че към 140 хиляди от 350-те хиляди поданици на Хирошима са починали при гърмежа на 6 август 1945 година Най-малко 74 хиляди души умират при бомбардировката на Нагасаки три дни по-късно, напомня Би Би Си. Радиацията, освободена от бомбите, предизвиква гибелта на още хиляди от лъчева болест през идващите години.

" Опенхаймер " към този момент няма планувана премиера в Япония, а " Барби " следва на японските екрани по-късно този месец.

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР